Γρήγορη πρόσβαση
Πώς μπορώ ...
Αναζήτηση υλικού

…να εντοπίσω υλικό που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη

Πρέπει να κάνετε αναζήτηση στο Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ . Πληκτρολογείστε στο ελεύθερο πεδίο τον όρο που αναζητάτε και επιλέξτε το κατάλληλο ευρετήριο στο οποίο πρέπει να διεξαχθεί η έρευνα (συγγραφέα, τίτλο, θέμα κλπ). Από τη συνοπτική λίστα αποτελεσμάτων επιλέξτε τον τίτλο που σας ενδιαφέρει κάνοντας διπλό κλικ. Στην πλήρη εμφάνιση της εγγραφής βλέπετε στο κάτω μέρος τον ταξιθετικό αριθμό (αριθμός και 3 γράμματα) που σας δείχνουν τη θέση του υλικού στα ράφια της βιβλιοθήκης και την «Κατάσταση του υλικού» που φανερώνει τη διαθεσιμότητα του υλικού (π.χ. «Στο ράφι», «δανεισμένο», «Στο βιβλιοδέτη» κλπ.). Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κάνετε αναζήτηση στο ευρετήριο «οπουδήποτε» εάν δεν είστε σίγουρος ποιο ευρετήριο να χρησιμοποιήσετε ή για να βρείτε όλα τα τεκμήρια που αφορούν σε ένα πρόσωπο (πχ. μια αναζήτηση για τον Εγγονόπουλο στο ευρετήριο οπουδήποτε θα ανασύρει βιβλία που έχουν γραφτεί από τον ίδιο, αλλά και βιβλία που έχουν γράψει άλλοι γι αυτόν (στα οποία είναι θέμα).

* τα ξένα ονόματα πρέπει να ψάχνονται με λατινικούς χαρακτήρες πχ. Freud και όχι Φρόυντ

* οι καλλιτέχνες πρέπει να αναζητούνται στο ευρετήριο θεμάτων ή στο οπουδήποτε

Επιλέγοντας το Βοήθεια από το μενού του καταλόγου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές οδηγίες αναζήτησης.

…να δω τι υλικό υπάρχει για ένα καλλιτέχνη στη βιβλιοθήκη

Από το Κύριος κατάλογος της βιβλιοθήκης επιλέξτε το ευρετήριο «οπουδήποτε» και πληκτρολογήστε το επώνυμο του καλλιτέχνη. Εάν δεν είναι Έλληνας πρέπει να ξέρετε πώς γράφεται το όνομα του με λατινικούς χαρακτήρες. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ακριβή γραφή του ονόματος επιλέξτε πρώτα από την πάνω μπάρα πλοήγησης του καταλόγου τη «Σάρωση» και γράψτε την αρχή του ονόματος. Πατήστε το κουμπί σάρωση και θα εμφανιστεί το ευρετήριο ονομάτων. Πλοηγηθείτε πάνω και κάτω για να δείτε αν θα εντοπίσετε το όνομα που αναζητάτε.

* Τους πολύ γνωστούς καλλιτέχνες μπορείτε να τους εντοπίσετε γράφοντας και ελληνικά το όνομα τους αλλά μόνο εάν έχετε επιλέξει τη λειτουργία «Σάρωση».

* Εάν δεν το εντοπίσετε συμβουλευτείτε ένα βιβλίο σύντομης αναφοράς για να σιγουρευτείτε για τον σωστό τρόπο γραφής του ονόματος στα λατινικά.

*Η αναζήτηση στον κύριο κατάλογο θα ανασύρει όχι μόνο βιβλία αλλά και οπτικοακουστικό υλικό εάν υπάρχει στη βιβλιοθήκη.

Εκτός από βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για άρθρα που έχουν γραφτεί στα περιοδικά τέχνης.

Στη βιβλιογραφική βάση Art Bibliographies Modern (ΑΒΜ) θα βρείτε άρθρα που έχουν γραφτεί στα διεθνή και ελληνικά περιοδικά τέχνης για ξένους αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες.

Εάν ψάχνετε βιβλιογραφία για μη σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες αναζητείστε άρθρα που έχουν γραφτεί στα περιοδικά: Ζυγός, Εικαστικά, Νέες Μορφές, Πινακοθήκη, Η τέχνη, στον υποκατάλογο « Αποδελτιωμένα άρθρα »

Σημειώστε τον τίτλο του περιοδικού, τόμο, τεύχος και σελίδες και πηγαίνετε στα ράφια να βρείτε τα περιοδικά και να διαβάσετε τα άρθρα.

… να δω αν υπάρχει μια ταινία στη βιβλιοθήκη

Επιλέξτε Κατάλογος Οπτικοακουστικού Υλικού και αναζητάτε το υλικό που θέλετε είτε με τίτλο επιλέγοντας το ευρετήριο τίτλων, είτε με σκηνοθέτη επιλέγοντας το ευρετήριο συγγραφέων είτε με το είδος της ταινίας (πειραματικές ταινίες, επιστημονικής φαντασίας κλπ.) επιλέγοντας το ευρετήριο θεμάτων.

…να βρίσκω άρθρα στις βάσεις δεδομένων και στα ηλεκτρονικά περιοδικά

Μπορείτε να αναζητήσετε άρθρα περιοδικών και βιβλιογραφικές πληροφορίες στις ενότητες Βάσεις δεδομένων και Ηλεκτρονικά περιοδικά από τον ιστότοπο της βιβλιοθήκης. Στις βιβλιογραφικές βάσεις θα βρείτε μόνο τα βιβλιογρφικά στοιχεία ενώ στιςι βάσεις πλήρους κειμένου μπορείτε να τα ίδια τα άρθρα, να τα σώσετε ή και να τα εκτυπώσετε. Μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEALINK), έχετε πρόσβαση σε εκατοντάδες βάσεις και περιοδικά όλων των θεματικών ενοτήτων και έχετε περισσότερες δυνατότητες αναζήτησης (κατά θέμα, εκδότη, περιοδικό, ταυτόχρονη αναζήτηση στις πολλές διαφορετικές πηγές κλπ.).

…να ψάξω στα ηλεκτρονικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες

Στην ενότητα Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά του ιστότοπου της βιβλιοθήκης θα βρείτε online λεξικά γλώσσας, ανθρωπιστικών σπουδών και εξειδικευμένα λεξικά τέχνης.

…να βρω τις σημειώσεις των καθηγητών μου

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-class μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε τις σημειώσεις που έχει καταχωρήσει εκεί το διδακτικό προσωπικό του Εικαστικού Τμήματος. Τις σημειώσεις του Θεωρητικού Τμήματος θα τις βρείτε στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-Lerning

…να ζητήσω πληροφορίες πάνω σε ένα θέμα από μακριά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία « ρωτήστε μας … » και να στείλετε την ερώτηση σας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η απάντηση του βιβλιοθηκονόμου θα έρθει πολύ σύντομα στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών