Γρήγορη πρόσβαση
Πολιτιστική επικαιρότητα
Ειδήσεις από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Έτος:
 
1 από 41 Επόμενο >
Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου εγκαινιάζει στις 12 Δεκεμβρίου την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη». Η έκθεση, που θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024, είναι η πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος». Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του «μέσα» με το «έξω» και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου. Στόχος του «Ενδιάμεσος Χώρος» είναι να τροφοδοτήσει με σύγχρονες επιμελητικές και θεωρητικές προσεγγίσεις την ανάγνωση της μόνιμης συλλογής, των αρχείων και της ιστορίας της ΕΠΜΑΣ και να γίνει ο δίαυλος επικοινωνίας, η γέφυρα που θα συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, αποκλειστικά με "έργα τέχνης - βιβλία" (artist's books). Ελληναμερικανική Ένωση, 14 Νοεμβρίου - 22 Δεκεμβρίου 2023.
Το Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) εγκαινιάζει την έκθεση, project «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ» στην Χώρος Τέχνης «ΗΩΣ», την Πέμπτη 29 Ιουνίου2023 και ώρα 7.30μ.μ., με έργα 27 φοιτητών του εργαστηρίου. Το ιστορικό «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ» βρίσκεται στον χώρο του Γ.Ν.Ν.Θ. «Η Σωτηρία», όπου στεγάζεται η ανακαινισμένη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του (Ε.Κ.Π.Α.). Τα έργα που δημιούργησαν οι φοιτητές που συμμετείχαν, με ενθουσιασμό, στο project είχαν θέμα την «ΚΑΡΔΙΑ», και δέχτηκαν να τα δωρίσουν στην Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Έτσι, μετά το πέρας της έκθεσή τους στην Γκαλερί «ΗΩΣ», τα 27 έργα, θα τοποθετηθούν από τους ίδιους και θα εκτίθενται μόνιμα στην ανακαινισμένη κλινική με απώτερο σκοπό να κοσμούν τους τοίχους και να συμβάλλουν, στην αισθητική αναβάθμιση του Νοσοκομειακού χώρου, επιδρώντας θετικά στη διάθεση ιατρών και ασθενών. «ΗΩΣ»-Χώρος Τέχνης, Χέυδεν 38, πλ. Βικτωρίας(metro), Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου - 15 Ιουλίου 2023
Ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της ΑΣΚΤ στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Μία συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια πλούσια παραγωγή έργων και μια πληθώρα εικαστικών μέσων: ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, videos, installations και άλλες καλλιτεχνικές κατασκευές. Στο σύνολό τους, αντλούν δημιουργικές αφορμές τόσο από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη όσο και από τον ίδιο τον χώρο, όπως επίσης και από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν. Τα τελευταία φαίνεται να αποτελούν εξίσου τεκμήρια της καλλιτεχνικής του οντότητας. Επιμέλεια: Ναυρίδης Νίκος, Χριστόπουλος ΚώσταςΔιάρκεια έκθεσης: 22 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2023 Δευτέρα- Παρασκευή, 9:00 -14:00, Σάββατο & Κυριακή κλειστά
To project LEGO διαπραγματεύεται την έννοια της ανάγνωσης και της συνειρμικής σκέψης. Το κάθε κείμενο αλλά ακόμα και την κάθε εικόνα τα αντιλαμβανόμαστε μέσα από την ανάγνωση των πληροφοριών που εμπεριέχουν. Δεν υπάρχει όμως ένας τρόπος ανάγνωσης. Ο καθένας μας διαβάζει είτε στο κείμενο είτε στην εικόνα αυτό το οποίο εκείνος αναγνωρίζει με βάση το πνευματικό υπόβαθρο, το πολιτισμικό, ιδεολογικό, τις γνώσεις, τις εμπειρίες μας. Μπορεί κανείς να λειτουργεί ταυτόχρονα ως «δέκτης» αλλά και ως «πομπός» ή ακόμα καλύτερα συνδημιουργός της αφήγησης. The Project GalleryQ 9/2/2023 – 2/3/2023
Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ εκθέτει έργα της τελευταίας πενταετίας στην Sianti Gallery από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη. Την επιμέλεια έχει ο Μάνος Στεφανίδης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει έργα της τελευταίας πενταετίας με βασικό υλικό, κυρίως την κεραμική. Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ώρα : 19.30. Διάρκεια: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.
Η a.antonopoulou.art παρουσιάζει την 14η ατομική έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά με έργα από την καινούρια σειρά με τίτλο «Μετάβαση». Ο Κυριάκος Τσιφλάκος, γνωστός συλλέκτης γράφει γι’ αυτήν: […] "Μέσα από τη δουλειά της, η Μανταλίνα Ψωμά έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο προσωπικό ανθρωποκεντρικό ζωγραφικό ύφος, το οποίο αιωρείται μεταξύ παραστατικότητας και εξπρεσιονισμού. Η καλλιτέχνης στην τωρινή της έκθεση επιχειρεί μια διακριτική μετάβαση προς νέες θεματολογικές διατυπώσεις. Παράλληλα όμως, διατηρεί αμετάβλητες τις βασικές τεχνικές προσεγγίσεις της, όπως και τις αφηγηματικές προθέσεις της". a.antonopoulou.art, 21/01/23 - 11/03/2023.
H γκαλερί Μπαταγιάννη παρουσιάζει μια ενότητα έργων της Ανδριάνας Βερβέτη με τίτλο «The (W)Ηole New History of Art» η οποία αποτελείται από σχέδια με σινική μελάνη. Στην ενότητα αυτή η καλλιτέχνιδα «διασκευάζει» έργα που η Ιστορία της Τέχνης έχει καταξιώσει για πάντα και στα οποία εικονίζονται πρόσωπα εξουσίας της εποχής τους, που σήμερα θα μπορούσαμε να τα θεωρούμε αρχέτυπα του ρόλου τους. Eπιμέλεια έκθεσης, Αλέξανδρος Αβρανάς. Batagianni Gallery, 14 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου 2023.
Η έκθεση που πραγματοποιείται στο κτίριο Χρυσόγελου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Φοιτητές, φοιτήτριες, απόφοιτοι και απόφοιτες των Α’, ΣΤ’ και ΙΓ΄ εργαστηρίων ζωγραφικής του Εικαστικού Τμήματος, εργάστηκαν και δημιούργησαν έργα με αφετηρία το ιστορικό γεγονός που διαδραματίστηκε 100 χρόνια πριν και αφορά μια καταστροφή που δεν ξεχάσαμε ποτέ, την καταστροφή της Σμύρνης. Το γεγονός αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα ένα εθνικό τραύμα που άλλαξε, επηρέασε και καθόρισε το πρόσωπο και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Διάρκεια Έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2022 έως 17 Ιανουαρίου 2023
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο Παίδων Μουσείο Ανοχύρωτο. Ο εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης επιχειρεί για τρίτη φορά (η πρώτη φορά το 2011 στο ΕΜΣΤ, Ένα μέτρο και η δεύτερη το 2016 στην ΑΣΚΤ, Ήρωες στα σκουπίδια) να προσεγγίσει με τρυφεράδα μια σημαντική ιστορική περίοδο της Ελλάδας. Όχι σαν ιστορικός, αλλά σαν άνθρωπος που διαβάζει τα ντοκουμέντα με διεισδυτικό τρόπο, κυρίως φωτογραφίες παιδιών και παιχνίδια, βάζει τον θεατή σε μηχανισμούς φαντασίας, επισημαίνοντας τη χαρά και τον πόνο, κάποιες φορές με γεγονότα και άλλες με μυθοπλαστικό λόγο. Εγκαίνια: Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, 19:00. Διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου 2022 – 14 Ιανουαρίου 2023.
 
1 από 41 Επόμενο >
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 13/03/2024
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 22/12/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 18/12/2023
Λήξη: 31/12/2023
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών