Γρήγορη πρόσβαση
Πολιτιστική επικαιρότητα
Ειδήσεις από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Έτος:
 
1 από 40 Επόμενο >
To project LEGO διαπραγματεύεται την έννοια της ανάγνωσης και της συνειρμικής σκέψης. Το κάθε κείμενο αλλά ακόμα και την κάθε εικόνα τα αντιλαμβανόμαστε μέσα από την ανάγνωση των πληροφοριών που εμπεριέχουν. Δεν υπάρχει όμως ένας τρόπος ανάγνωσης. Ο καθένας μας διαβάζει είτε στο κείμενο είτε στην εικόνα αυτό το οποίο εκείνος αναγνωρίζει με βάση το πνευματικό υπόβαθρο, το πολιτισμικό, ιδεολογικό, τις γνώσεις, τις εμπειρίες μας. Μπορεί κανείς να λειτουργεί ταυτόχρονα ως «δέκτης» αλλά και ως «πομπός» ή ακόμα καλύτερα συνδημιουργός της αφήγησης. The Project GalleryQ 9/2/2023 – 2/3/2023
Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ εκθέτει έργα της τελευταίας πενταετίας στην Sianti Gallery από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη. Την επιμέλεια έχει ο Μάνος Στεφανίδης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει έργα της τελευταίας πενταετίας με βασικό υλικό, κυρίως την κεραμική. Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ώρα : 19.30. Διάρκεια: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.
Η a.antonopoulou.art παρουσιάζει την 14η ατομική έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά με έργα από την καινούρια σειρά με τίτλο «Μετάβαση». Ο Κυριάκος Τσιφλάκος, γνωστός συλλέκτης γράφει γι’ αυτήν: […] "Μέσα από τη δουλειά της, η Μανταλίνα Ψωμά έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο προσωπικό ανθρωποκεντρικό ζωγραφικό ύφος, το οποίο αιωρείται μεταξύ παραστατικότητας και εξπρεσιονισμού. Η καλλιτέχνης στην τωρινή της έκθεση επιχειρεί μια διακριτική μετάβαση προς νέες θεματολογικές διατυπώσεις. Παράλληλα όμως, διατηρεί αμετάβλητες τις βασικές τεχνικές προσεγγίσεις της, όπως και τις αφηγηματικές προθέσεις της". a.antonopoulou.art, 21/01/23 - 11/03/2023.
H γκαλερί Μπαταγιάννη παρουσιάζει μια ενότητα έργων της Ανδριάνας Βερβέτη με τίτλο «The (W)Ηole New History of Art» η οποία αποτελείται από σχέδια με σινική μελάνη. Στην ενότητα αυτή η καλλιτέχνιδα «διασκευάζει» έργα που η Ιστορία της Τέχνης έχει καταξιώσει για πάντα και στα οποία εικονίζονται πρόσωπα εξουσίας της εποχής τους, που σήμερα θα μπορούσαμε να τα θεωρούμε αρχέτυπα του ρόλου τους. Eπιμέλεια έκθεσης, Αλέξανδρος Αβρανάς. Batagianni Gallery, 14 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου 2023.
Η έκθεση που πραγματοποιείται στο κτίριο Χρυσόγελου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Φοιτητές, φοιτήτριες, απόφοιτοι και απόφοιτες των Α’, ΣΤ’ και ΙΓ΄ εργαστηρίων ζωγραφικής του Εικαστικού Τμήματος, εργάστηκαν και δημιούργησαν έργα με αφετηρία το ιστορικό γεγονός που διαδραματίστηκε 100 χρόνια πριν και αφορά μια καταστροφή που δεν ξεχάσαμε ποτέ, την καταστροφή της Σμύρνης. Το γεγονός αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα ένα εθνικό τραύμα που άλλαξε, επηρέασε και καθόρισε το πρόσωπο και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Διάρκεια Έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2022 έως 17 Ιανουαρίου 2023
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο Παίδων Μουσείο Ανοχύρωτο. Ο εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης επιχειρεί για τρίτη φορά (η πρώτη φορά το 2011 στο ΕΜΣΤ, Ένα μέτρο και η δεύτερη το 2016 στην ΑΣΚΤ, Ήρωες στα σκουπίδια) να προσεγγίσει με τρυφεράδα μια σημαντική ιστορική περίοδο της Ελλάδας. Όχι σαν ιστορικός, αλλά σαν άνθρωπος που διαβάζει τα ντοκουμέντα με διεισδυτικό τρόπο, κυρίως φωτογραφίες παιδιών και παιχνίδια, βάζει τον θεατή σε μηχανισμούς φαντασίας, επισημαίνοντας τη χαρά και τον πόνο, κάποιες φορές με γεγονότα και άλλες με μυθοπλαστικό λόγο. Εγκαίνια: Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, 19:00. Διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου 2022 – 14 Ιανουαρίου 2023.
Παρουσίαση του επετειακού λευκώματος «Art Athina 1993-2022» και της ομότιτλης έκθεσης αρχειακού υλικού με αφορμή τη συμπλήρωση 25 διοργανώσεων της αθηναϊκής φουάρ που καθιέρωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης το 1993. Με αφορμή την κυκλοφορία του λευκώματος διοργανώνεται παράλληλα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, ομότιτλη με την έκδοση έκθεση αρχειακού υλικού από τις τρεις δεκαετίες παρουσίας της μεγαλύτερης ετήσιας εικαστικής διοργάνωσης στην Ελλάδα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ΙΣΕΤ, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης (Βαλαωρίτου 9α) από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 14 Ιανουαρίου 2023.
«Από τον Ζορμπά στην Γυναίκα με τα μαύρα», η γενιά των νέων εικαστικών καλλιτεχνών αποτίνει φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, Μιχάλη Κακογιάννη. Στην έκθεση συμμετέχουν & προσεγγίζουν εικαστικά το έργο του 52 φοιτητές και απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Δρα Ερατώ Χατζησάββα Αν. Καθηγήτρια , Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ. Συν-επιμελήτρια της έκθεσης η Ελευθερία Στόικου Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του ΔΙΠΑΕ. Εγκαίνια : Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στις 19:30 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη Πειραιώς 206 Ταύρος. Διάρκεια Έκθεσης: 24 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου Μέρες & Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 22.00
Το Tyvek Project διαμορφώθηκε στο ΙΑ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ σε δύο εργαστήρια για δύο χρόνια που διοργάνωσε ο Βασίλης Βλασταράς, η Σταματίνα Δημακοπούλου και η Ηλέκτρα Σταμπούλου. Τα έργα που προέκυψαν προσεγγίζουν το υπερανθεκτικό, μαζικής παραγωγής υλικό, αντιστικτικά με τη φθορά, την επιτέλεση, την κοινωνική κρίση, το ενδόμυχο, το κουήρ βίωμα. Η έκθεση πραγματοποιείται και υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ATOPOS cvc. Διάρκεια έκθεσης: 24/11 - 21/12.
O Kωστής Βελώνης εμπνέεται από τα ημερολόγια και τα αλμανάκ των βοσκών τα οποία διατηρούσαν τον εφήμερο χαρακτήρα τους με προγνωστικά και σημειώσεις για τα αστρονομικά και μετεωρολογικά δεδομένα του επόμενου έτους καθώς και πληροφορίες για τις καλλιέργειες και την ποιμενική ζωή. Στις πρόσφατες γλυπτικές εγκαταστάσεις με τον τίτλο "Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα" που διοργανώθηκε από την "2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" ο καλλιτέχνης αναμετρήθηκε με τις προκλήσεις της ιστορικής παράδοσης της πόλης της Ελευσίνας συνδιάζοντας οικολογικά και μυθολογικά αφηγήματα. Ο Κωστής Βελώνης συνεχίζει την έρευνά του μέσα από τις εμπλεκόμενες σχέσεις της φύσης με τον πολιτισμό, όπου η «διάβρωση» του καιρού μεταβάλει την προσωπική διάθεση (mood) αλλά και επιφέρει μαζί με την κλιματική κρίση κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρχιτεκτονική επιμέλεια: Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας. Kalfayan Galleries, εγκαίνια: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022, 12:00-16:00. Διάρκεια: 19 Νοεμβρίου 2022 - 7 Ιανουαρίου 2023.
 
1 από 40 Επόμενο >
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 16/05/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 14/12/2022
Λήξη: 14/12/2022
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 14/12/2022
Λήξη: 14/12/2022
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών