Γρήγορη πρόσβαση
Πολιτιστική επικαιρότητα
Ειδήσεις από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Έτος:
Πώς φαντάζεστε τις πόλεις του αύριο; 33 έργα από εικαστικούς, αρχιτέκτονες και designers απ’ όλον τον κόσμο για τις πόλεις του μέλλοντος κι ανάμεσά τους 2 ιστορικά πρότζεκτ η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» του αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτου και η «Οικουμενόπολη» του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens. Διπλάρειος Σχολή, 16 Μαΐου - 16 Ιουλίου 2017, καθημερινά 12:00-21:00.
To Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το Εργαστήριο Ψηφιδωτού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν στη Φωκίωνος Νέγρη 16, από 18 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2017, την έκθεση Σύγχρονα Ψηφιδωτά. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 60 φοιτητών του εργαστηρίου, με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δάφνη Αγγελίδου και τη συνεργάτιδα του εργαστηρίου Αγγελική Κοκονάκη, που φιλοτεχνήθηκαν την τελευταία τριετία.
Η έκθεση Tomorrows, που σχεδίασε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, φιλοξενείται στη Διπλάρειο Σχολή από 16 Μαΐου έως 16 Ιουλίου και μιλάει σήμερα για το αύριο. Η έκθεση εστιάζει στις πολυδιάστατες πτυχές που παρουσιάζει το μέλλον σήμερα, μέσα από έργα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers που αφηγούνται ιστορίες για πιθανούς αυριανούς κόσμους, καθώς και για τις αγωνίες και προσδοκίες των κατοίκων τους. Τάσεις του παρόντος γίνονται αφορμή για υποθετικά –και συχνά υπερβολικά– σενάρια που αφορούν το αύριο. Η έκθεση περιλαμβάνει βίντεο εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικές αφηγήσεις, σχέδια, μακέτες και μοντέλα υποθετικών συστημάτων, φορέσιμα και αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η έκθεση φιλοξενεί 33 συμμετοχές με ατομικά ή ομαδικά έργα, νέες παραγωγές, αλλά και σημαντικά έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά με τον πλέον φυσικό τρόπο.
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Παντελή Χανδρή με τίτλο ‘Schattenentblösster’. Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από τη λέξη που χρησιμοποιεί ο Τσέλαν, για να αναφερθεί σε κάποιον «που αποκαλύπτει τις σκιές» ή «που αποκαλύφθηκε από αυτές». Στην νέα αυτή ενότητα έργων ο Χανδρής αποτυπώνει γλυπτικά τις σκιές πραγμάτων και αντικειμένων, μιλώντας με αυτόν τον τρόπο για την απουσία τους. Συστήνει ένα αφηγηματικό περιβάλλον μέσα από το οποίο πραγματεύεται έννοιες όπως η μνήμη και η κατοίκηση. Διάρκεια έκθεσης 05.05 – 10.06.2017.
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο Τα μακριά της μαλλιά/ σκιάς αεράκι. Την ελπίδα του για τα μελλούμενα μέσω της ζωγραφικής του καταθέτει ο εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης στη νέα του έκθεση, η οποία αποτελεί συνέχεια της έκθεση του 2015. Σήμερα, ο ζωγράφος αναφέρεται στις παρουσίες των ανθρώπων, όπου σαν πάπλωμα τον συντροφεύουν και του ζεσταίνουν τον κρύο χρόνο που τείνει να ακυρώνει όνειρα και ελπίδες. 27 Απριλίου – 3 Ιουνίου 2017.
Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Μέδουσα, ο καλλιτέχνης δείχνει να εμμένει στο γνώριμο από παλαιότερες παρουσιάσεις του εικαστικό ιδίωμα: πίνακες μεγάλων διαστάσεων ζωγραφισμένοι με λάδι, μινιμαλιστική γραφή, έμφαση στη συμμετρία, έντονη σχηματοποίηση, συνθετική λιτότητα, αφαιρετικότητα που αποκλείει κάθε μονοσήμαντη ερμηνεία των απεικονιζόμενων μορφών. Ωστόσο, στη νέα αυτή σειρά έργων του, ο Κονταράτος εγκαταλείπει εν μέρει την ελλειπτικότητα και τη συγκρατημένη χρωματική γκάμα δίνοντας έμφαση σε αφηγηματικά στοιχεία, στα οποία ενεργό ρόλο παίζει η χρήση του σαφώς καθορισμένου περιγράμματος των μορφών και το καθαρό χρώμα. Απρόσωπες ανθρώπινες φιγούρες αντικρίζουν ή αποστρέφονται η μία την άλλη σε ακαθόριστη μεταξύ τους σχέση,ενώνονται ή προβάλλουν μέρος μόνο των σωμάτων τους. Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, 27 Απριλίου – 3 Ιουνίου 2017.
Σε ολόκληρη την πόλη, σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, σε πλατείες, κινηματογράφους, πανεπιστημιακούς χώρους και βιβλιοθήκες, περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα νέα έργα τους για την Documenta 14
Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό εικαστικής διαμονής που διοργανώθηκε από το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Vagonetto, σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ η οποία ολοκληρώθηκε με την απονομή του βραβείου «Γ. Λάππας». Στην αίθουσα «Παλαιοί Φούρνοι», θα φιλοξενηθούν έργα χώρου installation art, video art, γλυπτικής καθώς και κατασκευές, που εμπνευστήκαν οι καλλιτέχνες Κακλαμάνος Αλέξανδρος, Κωτσάκη Δανάη, Μωραΐτης Γιώργος και Σιψάς Ηλίας από τις καθημερινές εργασίες του «Μεταλλωρύχου» και αναδεικνύουν τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς του επαγγέλματος με την καλλιτεχνική έκφραση. Oι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, μέσα από τις φωτογραφίες του George Adamos και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Lappas Award 2016», της Μαριάννας Πλωμαρίτη και του Νίκου Ευστρατιάδη, ξεχωριστές στιγμές από τη δημιουργική διαδικασία. Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 5 έως τις 9 Απριλίου 2017.
Ο Μανώλης Μπαμπούσης στη νέα του δουλειά με διαφορετικά μέσα: αντικείμενα/κατασκευές εφήμερες και σ’ εύθραστη ισορροπία, κείμενα, φωτογραφίες και βιντεοπροβολές, μας προτρέπει να δούμε με ένα διαφορετικό τρόπο, γεμάτο χιούμορ – τον πραγματικό κόσμο, τη συναρμολόγηση των διαφορετικών μνημείων και της μνήμης, το όνομα και τα άνομα, τους τίτλους και τους λύκους, την παρωδία και το παροδικό, την απελπισία, την πραγματικότητα, την ουτοπία ως αδιέξοδα και ελπίδα. Επιμέλεια έκθεσης Αποστόλης Αρτινός. Ρομάντζο, 27 Μαρτίου 2017 - 13 Απριλίου 2017.
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την εγκατάσταση ''White Power'' του Νίκου Τρανού. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί συνδυαστικά πολλά και διαφορετικά υλικά και μέσα για να αφηγηθεί τις «ιστορίες» του. Το εν εξελίξει έργο με γενικό τίτλο ''White Power'' ξεκίνησε το 2007 και περιλαμβάνει διάφορες ενότητες που σχολιάζουν πραγματικές και φανταστικές καταστάσεις. Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαρτίου – 21 Απριλίου 2017.
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 18/01/2018
Λήξη: 18/01/2018
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 16/01/2018
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών