Γρήγορη πρόσβαση
Πολιτιστική επικαιρότητα
Ειδήσεις από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Έτος:
Η Γκαλερί Μορφές στο Ρέθυμνο παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Βούτσα: Ελληνικόν – Το Αεροδρόμιο του χθες (1969-2001) και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 20.00 – 22.00. Διάρκεια έκθεσης έως 7 Ιουνίου 2018.
Ο Μάρκος Γεωργιλάκης παρουσιάζει στην τελευταία του έκθεση μια εγκατάσταση, η οποία αποτελείται από έντεκα ξύλινους κορμούς ύψους 3.18-3.46. Πριν ξεκινήσει να δουλεύει τη σύνθεση στο δάσος, ο Γεωργιλάκης φιλοτέχνησε σχέδια και σπουδές με χρώμα καθώς και μικρά γλυπτά σε μπρούτζο και σίδερο, πάντα με το ίδιο θέμα. Το μοτίβο του δένδρου, που απασχολεί το γλύπτη από νωρίς ακλουθώντας τον με συνέπεια, εξελίσσεται από το ενδιαφέρον του στο μεμονωμένο δένδρο στην ενασχόληση του με την εικόνα του δάσους. Αίθουσα τέχνης «Έ κ φ ρ α σ η – Γιάννα Γραμματοπούλου». Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Μαΐου, , 7.30 μ.μ. Διάρκεια: 10 Μαΐου - 9 Ιουνίου 2018.
To Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το Εργαστήριο Επιλογής «Χαρακτική» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν στη Φωκίωνος Νέγρη 16, από 9 έως 31 Μαΐου 2018, την έκθεση «Ζωγράφοι και γλύπτες χαράζουν…». Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 46 φοιτητών του εργαστηρίου, με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ντίνα Κώτσιου και τη συνεργάτιδα του εργαστηρίου Λία Μπλιούμη, που φιλοτεχνήθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Η νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Ρένας Παπασπύρου με τίτλο «Κλίμακες», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου περιλαμβάνει έργα που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αποτυπώνουν ένα βασικό στοιχείο του αστικού χώρου, τη σκάλα. Με τις «Κλίμακες» η Παπασπύρου θέλει να τονίσει τη σημασία που έχουν οι σκάλες για την κατοίκηση και την ποιητική βίωση του αστικού χώρου. Υλικότητα/αϋλότητα, κίνηση/στατικότητα, δυνατότητα/αδυνατότητα είναι ορισμένα από τα δίπολα εννοιών που απαντάμε στη νέα εικαστική πρόταση της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας. Σπίτι της Κύπρου. Διάρκεια έκθεσης: 20 Απριλίου – 18 Μαΐου 2018
Η αίθουσα τέχνης Bernier/Eliades παρουσιάζει στις Βρυξέλλες την ατομική έκθεση του εικαστικού Νίκου Ναυρίδη, με τίτλο «When you sing». Η σειρά αυτή των έργων βασίζεται πάνω στην προηγούμενη δουλειά του καλλιτέχνη, με τίτλο «Fail again Fail better», τα οποία είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα Αισχύλεια στην Ελευσίνα, το 2013. Διάρκεια έκθεσης: 18 Απριλίου– 5 Ιουλίου, 2018.
Πως εκφράζει ένας εικαστικός καλλιτέχνης την εναντίωσή του σ’ ένα ανελεύθερο, καταπιεστικό και απάνθρωπο πολιτικό σύστημα; Αυτό το ερώτημα εντοπίζεται στον πυρήνα της έκθεσης Εναντίωση - Η τέχνη σε σκοτεινά χρόνια, 1967-1974.Η έκθεση επικεντρώνεται στις έννοιες της εναντίωσης και της αντίστασης, όπως αυτές αποτυπώνονται στις συνθέσεις της ομάδας των Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών (Γιάννης Βαλαβανίδης, Κλεοπάτρα Δίγκα, Κυριάκος Κατζουράκης, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης), καθώς και σε εκείνες των Ηλία Δεκουλάκου, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Βαγγέλη Δημητρέα, Δήμου Σκουλάκη, Λευτέρη Κανακάκη, Βάσως Κυριάκη, και Σωτήρη Σόρογκα, στην ένταση των χαρακτικών της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, στις δράσεις της Μαρίας Καραβέλα, στους γραφιστικούς σχεδιασμούς της Βουβούλας Σκούρα, στις προτάσεις των Βλάση Κανιάρη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Αληθεινού και Λήδας Παπακωνσταντίνου που ανοίγονται σε μια νέα διάσταση διαμαρτυρίας, πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης-πράξης, μακριά από συμβάσεις, κυρίαρχες και δεσμευτικές αρχές και αξίες. Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης – Δόμνα Γούναρη. Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, 19 Απριλίου – 23 Ιουνίου 2018.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πήρε την πρωτοβουλία παρουσίασης στην Ελλάδα της Εθνικής Συμμετοχής στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia (13 Μαΐου – 26 Νοεμβρίου, 2017) με την βιντεοεγκατάσταση με τίτλο Εργαστήριο Διλημμάτων, του Γιώργου Δρίβα σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Το Εργαστήριο Διλημμάτων επαναφέρει το δίλημμα της αρχαίας τραγωδίας μέσα από τα αποσπάσματα ενός ημιτελούς ντοκιμαντέρ για ένα επιστημονικό πείραμα που «βρέθηκαν» τυχαία μετά από χρόνια. Το πείραμα δεν ολοκληρώθηκε για άγνωστους λόγους, ωστόσο τα αποσπάσματα του ημιτελούς ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει η βιντεοεγκατάσταση, αποκαλύπτουν σήμερα, μαζί με λεπτομέρειες του πειράματος _ τις ελπίδες του καθηγητή που το δυήυθυνε, τις ανακαλύψεις, τις διαφωνίες με τους συνεργάτες του_ και τη διαχρονικότητα τέτοιου τύπου διλημμάτων.
Η Συλλογή Ευστάθιου I. Φινόπουλου, που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, είναι μία από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς και διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία των επανεκδόσεων και των χαρακτικών έργων της. Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφους χάρτες, λυτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, καθώς και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες. Από το φανταστικό στοιχείο και τον αυτοσχεδιασμό των πρώτων αιώνων μέχρι την ακριβή αποτύπωση στους νεότερους χρόνους, αναδεικνύεται η πολύπλευρη εικόνα του ταξιδιού, καθώς και οι πολλαπλές ταυτότητες των περιηγητών, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.
Έχετε αντικρίσει τους ατελείωτους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να έχει λόγο ύπαρξης σε ένα πανεπιστήμιο; Έχετε ποτέ φανταστεί την Αθήνα κατάφυτη; Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε επιμέλεια της locus athens, επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο. Η γη, η τροφή, οι σπόροι, το οικοσύστημα και οι έννοιες που προκύπτουν από τα πρωταρχικά υλικά της γης θα αναμετρηθούν με το βλέμμα και τη σκέψη της τέχνης.Η γη, η τροφή, οι σπόροι και το άγνωστο οικοσύστημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συστήνονται στους Αθηναίους με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα δημόσιο πρόγραμμα δράσεων για όλη την οικογένεια. Έκθεση, Σινεμά, Εργαστήρια, Περίπατοι. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εγκαίνια έκθεσης: 27/03//2018 ώρα 19:00.
Οι Εκδόσεις Ίκαρος και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου και των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη "Στον βυθό των ονείρων - Εικόνες από την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου". Η έκθεση των έργων θα διαρκέσει από 27 έως 31 Μαρτίου 2018.
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 18/01/2019
Λήξη: 18/01/2019
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 18/01/2019
Λήξη: 18/01/2019
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 17/01/2019
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών