Γρήγορη πρόσβαση
Πολιτιστική επικαιρότητα
Ειδήσεις από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Έτος:
«Κινέζικη ζωγραφική XIEYI: Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Εθνικού Μουσείου της Κίνας (NAMOC) που παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες – Ελεύθερο στιλ Ζωγραφικής, Εικονογραφία, Καλλιτεχνική Σύλληψη – και εκφράζει την επιδίωξη του NAMOC να προωθήσει την κουλτούρα και το ήθος του κινεζικού πολιτισμού. Τα έργα της έκθεσης αντικατοπτρίζουν τον πλούτο της κινεζικής τέχνης, τα σημεία της σύγχρονης εποχής καθώς και το ουμανιστικό πνεύμα που διατρέχει τα 5.000 χρόνια παράδοσης του κινεζικού πολιτισμού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου 2017.
Η Galleria Giorgio Persano-Torino παρουσιάζει την έκθεση του Alfredo Romano, στην οποία συμπεριλαμβάνονται έργα από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, όπως και ανέκδοτα έργα/εγκαταστάσεις ειδικά δημιουργημένα ώστε να αναπτύξουν ένα πολυδιάστατο μοναδικό διάλογο με τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. 12 Σεπτεμβρίου 2017 έως 12 Νοεμβρίου 2017.
Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού συνεχίζουν το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου και στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και σας προσκαλούν να επισκεφθείτε τη γλυπτοθήκη, την κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει τον Αργεντινό καλλιτέχνη Adrián Villar Rojas και την εικαστική εγκατάσταση ‘The Theater of Disappearance’ Λόφος των Νυμφών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 1η Ιουνίου – 24 Σεπτεμβρίου 2017. Ο Λόφος των Νυμφών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα αποτελέσουν, για τέσσερις μήνες, το σημείο αναφοράς και δράσης, όπου ο Villar Rojas θα δημιουργήσει ένα νέο ‘σύμπαν’, ένα περιβάλλον ‘επιστημονικής φαντασίας’, αλλά και τόσο αληθινό που συνυπάρχει με το υπάρχον.Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται τη σχέση της ανθρώπινης ταυτότητας και, μέσα από μια αναθεωρητική προσέγγιση, δημιουργεί ένα άγνωστο περιβάλλον σε εξέλιξη, το οποίο διευρύνει τον ορίζοντα αίσθησης και κατανόησης. Για το περιβάλλον αυτό, χρησιμοποιεί οργανικά στοιχεία, βρώσιμα και αγρωστώδη φυτά, και δημιουργεί μια εύφορη ζώνη πολιτισμού σε αντιδιαστολή με μια άγονη, εμπόλεμη ζώνη. Στη ζώνη αυτή, εγκαταστάσεις και προθήκες αντικειμένων παραπέμπουν στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και την κατανόηση του σύμπαντος, με σκοπό να υποδηλώνεται η χρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη.
Nέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2017. Η έκθεση: Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι από το 1987 επιχειρεί να συμβάλλει στην προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο και να αναδείξει την καλύτερη τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή Ελλήνων δημιουργών ηλικίας έως και 35 ετών. Έως και την Κυριακή 30 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα σε περίπου 90 διαφορετικά σημεία του Κήπου. Συμμετέχουν 26 διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες: Zbyněk Baladrán, Matthew Barney, Ναταλί Γιαξή, Jorge Galindo & Santiago Sierra, Douglas Gordon, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Amar Kanwar, William Kentridge, Φάνος Κυριάκου, Ανδρέας Λόλης, Τζένη Μαρκέτου, Κώστας Μπασάνος, Shirin Neshat, Tim Noble και Sue Webster, Ελένη Πανουκλιά, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Ράνια Μπέλλου, Pipilotti Rist, Δανάη Στράτου, Μαρία Τζανάκου, Μαρία Τσάγκαρη, Nari Ward, Maaria Wirkkala. Επιμέλεια: Άννα Καφέτση. 6 Ιουλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Mεγάρου.
Οι τελειόφοιτοι του 12ου κύκλου σπουδών του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών (ΜΕΤ) της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εγκαινιάζουν τη Πέμπτη 6 Ιουλίου και ώρα 18:00 την έκθεση των πτυχιακών τους εργασιών. Διάρκεια έκθεσης 7 – 14 Ιουλίου. Ώρες επισκεψιμότητας: 12:00-20:00 — Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΜΕΤ, στην ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256.
Σκηνικός χώρος - Εικαστική εγκατάσταση για την θεατρική παράσταση «Thom Pain» (based on nothing). Πρόκειται για την πρώτη θεατρική συνεργασία του καλλιτέχνη που βασίζεται σε παλαιότερα έργα ( «περί τυφλότητας» «Ανοίκειες Οικειότητες», «Μετέωρο»). Η εικαστική εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις ημέρες των παραστάσεων από την Παρασκευή 16/6 . Ώρες λειτουργίας εικαστικής εγκατάστασης: 18:00-20:00.
H έκθεση ερευνά τις ουτοπικές εφαρμογές και τεχνολογίες του μέλλοντός (τους) στους τομείς της Μουσικής (Ξενάκης, Λογοθέτης, Χρήστου, Μαμαγκάκης, Αδάμης,...), των Εικαστικών (Takis, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Κωστής Τριανταφύλλου, Μίνως Αργυράκης,...), του Κινηματογράφου και της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας. Μίνου Αργυράκη, Τάκη, Παντελή Ξαγοράρη, Βαλέριου Καλούτση, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Θανάση Ρεντζή, Μάνθου Σαντοριναίου, Κωστή Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Γιάννη Χρήστου, Ιάννη Ξενάκη, Ανέστη Λογοθέτη και άλλων. Επιμέλεια Θανάσης Μουτσόπουλος, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 – Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ρομάντζο.
Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, 20:30-22:00, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, εγκατάσταση και ηχητικό δρώμενο. Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, 20:30-22.30, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, εγκατάσταση, ηχητικό δρώμενο και συζήτηση. Συμμετέχοντες: Πάνος Χαραλάμπους, Άγγελος Κράλλης, Παναγιώτης Πανόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπίδης. Flatus Vocis είναι ο τίτλος μίας συλλογής βινυλίων που συνίσταται στην εκ νέου ανακάλυψη, στη διατήρηση, στην επανάχρηση και στην εκμετάλλευση αντικειμένων που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Το ηχητικό δρώμενο βασίζεται σε ξεχασμένους, λογοκριμένους ή φθαρμένους δίσκους βινυλίου από ιδιώτες, οικογένειες, ομάδες και στιγμές ιστορικής σημασίας, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των ίδιων των δίσκων που έχουν ανευρεθεί. Ο Πάνος Χαραλάμπους συλλαμβάνει μια παρέμβαση η οποία εμπεριέχει την περφόρμανς χρησιμοποιώντας τα πικάπ του για να παίξει διασωθέντες «παράνομους δίσκους» που είχαν λογοκριθεί την εποχή της χούντας στην Ελλάδα. Οι δίσκοι αυτοί συγκεντρώνουν την ιστορία του πολιτικού παρελθόντος και έχουν υποστεί μια διαδικασία εννοιολογικής και φυσικής γήρανσης, καθώς φέρουν σημάδια καταστροφής και ταλαιπωρίας σε μια εποχή ακραίας κοινωνικοπολιτικής και πολιτιστικής καταστολής.
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 23/04/2018
Λήξη: 23/04/2018
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 20/04/2018
Λήξη: 20/04/2018
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 16/04/2018
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών