Γρήγορη πρόσβαση
Πολιτιστική επικαιρότητα
Ειδήσεις από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Έτος:
Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το παλαιότερο από τα Μετοχικά Ταμεία της χώρας, οργανώνει εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυσή του. Στο πλαίσιο των εορτασμών, το Μέγαρο Δεληγιώργη, δημιούργημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, ανοίγει για τρεις μέρες τις πύλες του στο ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, εκτός από το εκτιθέμενο υλικό, το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης ενός κτιρίου που είναι “κόσμημα” για το κέντρο της Αθήνας. Στο εμβληματικό ακίνητο έχει πλέον αποκατασταθεί και αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου ο εκπληκτικής τεχνοτροπίας ζωγραφικός κι ανάγλυφος διάκοσμος, ο οποίος είχε καλυφθεί και καταστραφεί κατά το παρελθόν. Μέγαρο Δεληγιώργη (Πινδάρου-Ακαδημίας και Κανάρη 1), 8 - 10 Δεκεμβρίου, ώρες 10 π.μ - 9 μ.μ .
«Οι καινοτόμοι δεν έκαναν τον κόσμο απλώς καλύτερο, οι καινοτόμοι προκάλεσαν μια αλυσιδωτή αντίδραση Ιδεών» . Η πρωτοπορία πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή, μπορούμε να πούμε πια εκ του ασφαλούς ότι η στιγμή αυτή ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 1995 όταν για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες της η CHEAPART στο ιστορικό κτίριο της Πλατείας Εξαρχείων στην Αθήνα. Σήμερα στον ίδιο ακριβώς χώρο πραγματοποιείται η 23η CHEAPART. Α.Μεταξά 25, 10681 Αθήνα Διάρκεια: 8 - 17 Δεκεμβρίου, 2017.
Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση “Amour: Μία ανάγνωση στο φωτογραφικό αρχείο του Νίκου Κεσσανλή”, σε επιμέλεια του Δημήτρη Τσουμπλέκα και της Αμάντα Μιχαλοπούλου. Την έρευνα και αρχειοθέτηση του φωτογραφικού υλικού ανέλαβε η Άννα Τσουμπλέκα. Σπίτι της Κύπρου, 30 Νοεμβρίου 2017 - 19 Ιανουαρίου 2018.
Το Face Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους. Στο Face Forward …into my home συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA. 22 Νοεμβρίου 2017 – 31 Ιανουαρίου 2018.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο INTEGRAL ΙI . Επιμέλεια: Δημήτριος Αντωνίτσης, Γαλήνη Λαζάνη, Ιλεάνα Τούντα. Παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Ανδρεάδης, Δημήτρης Μπαμπούλης, Κώστας Μπασάνος, Σωκράτης Φατούρος, Δημήτρης Φούτρης, Κατερίνα Κομιανού, Κατερίνα Κότσαλα, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Ανδρέας Λόλης, Λουκάς Σαμαράς, Γιώργος Σταματάκης Γκαλερί Ιλεάνα Τούντα , 22 Νοεμβρίου – 13 Ιανουαρίου 2018.
Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει την έκθεση του «3ου Βραβείου Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής», που αποτελεί ήδη θεσμό στη σύγχρονη εικαστική σκηνή. Στον ανοιχτό διαγωνισμό που διεξήχθη, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, από τους οποίους επιλέχθηκαν οι 20 καλύτεροι για να εκθέσουν το έργο τους. Μουσείο Φρυσίρα, έως 31-12-17.
Τη νέα ατομική του έκθεση Το παιχνίδι, το «Φιδάκι» παρουσιάζει ο Τάσος Μαντζαβίνος στη γκαλερί Σκουφά. Στα ζωγραφικά έργα και τις κατασκευές των δύο τελευταίων χρόνων, ο θεατής συναντά τις θεματικές εμμονές του σημαντικού δημιουργού: καράβια, κάστρα, ναοί, φλάμπουρα, καβαλάρηδες, σκύλοι, δράκοι και δρακόφιδα προβάλλουν γύρω από τη μορφή του ζωγράφου ή απηχούν όψεις του ψυχισμού του. Η αποδοχή της μοναξιάς και η πρόσληψή της ως άλλη, μυστική δύναμη επικοινωνίας, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης του Μαντζαβίνου. Τούτη τη φορά ο ζωγράφος «διασκεδάζει» τη μοναξιά μέσα από το παιχνίδι. Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017.
Το Photometria – International Photography Festival και η Πρεσβεία της Βραζιλίας της Αθήνας παρουσιάζουν την φωτογραφική έκθεση “In a window of Prestes Maia 911 Building”, του διακεκριμένου Βραζιλιάνου φωτογράφου Julio Bittencourt στο Casa Do Brazil (Βασιλίσσης Σοφίας 23, Αθήνα).Ο Julio Bittencourt γεννήθηκε το 1980 στη Βραζιλία και μεγάλωσε ανάμεσα στο Σάο Πάολο και την Νέα Υόρκη. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο και δουλειές του έχουν δημοσιευτεί περιοδικά όπως GEO, Stern, TIME, Le Monde, The Wall Street Journal, C Photo, The Guardian, The New Yorker, Esquire, French Photo, Financial Times, Los Angeles Times, and Leica World Magazine. Διάρκεια: 11 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2017 Καθημερινά: 10:00 – 15:00 Σαββατοκύριακα: κλειστά.
Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί η μαγνητοσκοπημένη μαρτυρία της μητέρας της εικαστικού Κατερίνας Αθανασίου, η οποία τους τελευταίους μήνες της ζωής της, της περιέγραψε τα γεγονότα που βίωσε κατά τη διάρκεια της εξορίας της στη Γυάρο και στην Αλικαρνασσό (1967-1974). Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της Αθανασίου (performance, επεξεργασμένες φωτογραφίες, σχέδια, αρχειακό υλικό, video και γλυπτά), για τις σχέσεις και την θεσιακότητα [....]Κατά κάποιο τρόπο προκαλεί μία «παραχάραξη» της ζωής και της αλήθειας της ανάλογη με εκείνη που υπέστη η ζωή της μητέρας της. Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Θησείο), Τετάρτη 4- 15 Οκτωβρίου 2017.
Το Σπίτι της Κύπρου ξεκινά το εικαστικό πρόγραμμά του για την περίοδο 2017-2018 με την έκθεση «+ άπτω», σε ιδέα και επιμέλεια πέντε γυναικών καλλιτεχνών. Οι καταξιωμένες εικαστικοί Βούλα Γουνελά, Βέρα Σιατερλή, Δήμητρα Σιατερλή, Μάγδα Ταμμάμ και Βίκυ Τσαλαματά συναντιούνται στον ίδιο χώρο, συνομιλούν και παρουσιάζουν το έργο τους με τίτλο «+ άπτω». Διάρκεια έκθεσης από τις 22 Σεπτεμβρίου ως τις 27 Οκτωβρίου. Συντονισμός: Μαρία Ραγιά.
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 23/04/2018
Λήξη: 23/04/2018
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 20/04/2018
Λήξη: 20/04/2018
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 16/04/2018
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών