Γρήγορη πρόσβαση
Πολιτιστική επικαιρότητα
Ειδήσεις από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Έτος:
Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο Κυκλάδες. Στα νέα του έργα, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ενσαρκώνει με το χρώμα τη νοσταλγία του και τη μοιράζεται με τον θεατή. Άλλωστε, έχει χαρακτιριστεί ως ζωγράφος του χρώματος. Εικαστικός Κύκλος Sianti, 16 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου 2018.
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη και η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου διοργανώνουν τη θεματική έκθεση:ςΆρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική. Ογδόντα πέντε εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την εικόνα της γυναίκας στους δύο αιώνες του ελεύθερου εθνικού μας βίου. Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας, μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, ηθογραφικές και οριενταλιστικές σκηνές, συμβολισμούς, αλληγορίες και πίνακες συγχρόνων ζωγράφων. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, 7 Νοεμβρίου 2018 - 3 Φεβρουαρίου 2019.
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση χαρακτικής της Ντίνας Κώτσιου με τίτλο «Η άλλη όψη του φεγγαριού». Θα παρουσιαστούν χαρακτικά, μικρών και μεσαίων διαστάσεων τυπωμένα σε χαρτί. Με οδηγό τη Χαρακτική η Ντίνα Κώτσιου σας προσκαλεί σε μια διεισδυτικότερη ματιά στην αστραφτερή επιφάνεια των κοχυλιών, τα πρόσωπα και τις μάσκες που κρύβουν την αλήθεια της αθέατης πλευράς των πραγμάτων.
Η Γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την 5η ατομική έκθεση του Νίκου Ναυρίδη, με τίτλο «When you sing». Στην καινούρια του θεματική ενότητα με τίτλο: «When yousing», ο Ναυρίδης συνεχίζει να δουλεύει με αφορμή το θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του Samuel Beckett, επιλέγοντας αποσπάσματα από τα κείμενα του συγγραφέα που λειτουργούν νοηματικά αυτόνομα και ανεξάρτητα. Τα έργα, μεγάλες επιχρυσωμένες επιφάνειες, γίνονται το υπόστρωμα όπου προβάλλονται οι φωτεινές φράσεις των κειμένων τονίζοντας την αμφίσημη σημασία του χρυσού που αποκτάει στις μέρες μας μια απόλυτα επίκαιρη διάσταση. Γκαλερί Bernier/Eliades, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 2018, 20:00-22:00.
O Γιάννης Μόραλης υπήρξε μία από τις δημοφιλέστερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του ελληνικού 20ού αιώνα: πρωτοπόρος ζωγράφος, ταλαντούχος χαράκτης, προικισμένος σκηνογράφος και εξέχων ακαδημαϊκός δάσκαλος. Μέσα από ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσεις βιβλίων, η έκθεση επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία του Γιάννη Μόραλη ανά δημιουργική δεκαετία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του. Διοργάνωση:Μουσείο Μπενάκη, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τη συμπαράσταση της οικογένειας του ζωγράφου. Επιμέλεια: Νίκος Παΐσιος .Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς), από τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 5 Ιανουαρίου 2019.
Με οδηγό την σύγχρονη τέχνη, η έκθεση αυτή εστιάζει στην γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης των πλούσιων αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Με αφετηρία τα μοναδικά ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν, γραφές του ξακουστού αρχαιολόγου διαλέγονται δυναμικά με εικαστικές γραφές του καλλιτέχνη Αντώνιου. Γραμμένα σε 13 γλώσσες, από Ρώσικα έως Αραβικά και Φαρσί, τα κείμενα του Σλήμαν λειτουργούν ως χρονικά της μύησης του σε διάφορους πολιτισμούς και την αποτυπώνουν υλικά. Παράλληλους προβληματισμούς θέτει η εργασία του Αντώνιου, κεντρικό θέμα της οποίας είναι η γραφή ως πολιτισμική ταυτότητα, μύηση, φορέας μνήμης, αλλά και τρόπος συνάντησης πολιτισμών. Πόσοι μπορούν να γράψουν, όπως ο Αντώνιος, τη λέξη ‘μνήμη’ σε 70 και πλέον γλώσσες; Εφάμιλλο του Σλήμαν, το πάθος του σύγχρονου αυτού καλλιτέχνη με τη γλώσσα αποκαλύπτει τη γραφή ως θαυμαστό πολυ-εργαλείο. Επιμέλεια της έκθεσης: Μαρίνα Κοτζαμάνη. Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου -31 Οκτωβρίου 2018. Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Το Annex M, παρουσιάζει μια εκθεσιακή τριλογία με τίτλο: Η Άγραφη Βιβλιοθήκη γύρω από το θέμα Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς που πραγματοποιείται κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018. Με πυρήνα το θεματικό αυτό τρίπτυχο οι 3 εκθέσεις επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων, που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου/κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο. Οι εκθέσεις θα πλαισιώνονται από πρόγραμμα προβολών, αναγνώσεις, συζητήσεις με καλλιτέχνες και θεωρητικούς στο πλαίσιο του Megaron Plus, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για το κοινό. Επιμέλεια: Άννα Καφέτση.
Η έκθεση αποτελεί διεύρυνση της κύριας έκθεσης του καλλιτέχνη Flora Filopappou: ένα ταξίδι από την πόλη των βράχων στον κήπο που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου και δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ του πραγματικού τόπου της έρευνας (λόφος Φιλοπάππου) και του εκθεσιακού χώρου του ΜΙΕΤ. Ο θεατής, για να δει την έκθεση, μπορεί να περιδιαβεί ο ίδιος στο λόφο, να περπατήσει στα μονοπάτια του Πικιώνη έως το μνημείο, αλλά και να δει το εικαστικό υλικό της έρευνας που προέκυψε και εκτίθεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς οι δύο εκθέσεις θα λειτουργούν πλέον παράλληλα. Στη συνέχεια η έκθεση Flora Filopappou: ένα ταξίδι από την πόλη των βράχων στον κήπο – In situ / Επί τόπου αυτονομείται, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιώντας το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε σχέση με το τοπίο του λόφου. Η έκθεση αποτελείται από σχέδια, εγκαταστάσεις και αρχειακό υλικό που τεκμηριώνει τις αλλαγές του τοπίου στο λόφο. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είναι της Φαίης Ζήκα. Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018 Ώρες λειτουργίας: 10 πμ. – 8 μμ.
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει τον Αμερικανό καλλιτέχνη Paul Chan σε μια πολυδιάστατη έκθεση, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση Odysseus and the Bathers παρουσιάζει νέες παραγωγές αλλά και πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία ο ίδιος αποκαλεί «breathers» και «bathers». Το κάθε έργο αποτελείται από ένα υφασμάτινο «σώμα» σχεδιασμένο από τον Chan και προσαρμοσμένο σε τροποποιημένους ανεμιστήρες. Πρόκειται για κινούμενα έργα γλυπτικής τέχνης που λειτουργούν ως τρισδιάστατες κινούμενες εικόνες οι οποίες «χορογραφούνται» από τον Chan με σκοπό να δημιουργήσουν διαφορετικές μορφές κίνησης. 05/07/2018 έως 14/10/2018.
Στο πλαίσιο των Aνοιχτών Συλλογών από τη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, από τις 2 έως τις 15 Ιουλίου το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία». Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, κ.α. Εκτός αυτού, έκανε την επιμέλεια των ημερολογίων της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας.
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 11/02/2019
Λήξη: 13/02/2019
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
Ημερομηνία: 29/01/2019
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών