Γρήγορη πρόσβαση
Εκδηλώσεις
Όλες οι εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης. Μπορείτε να περιορίσετε την προβολή μόνο σε συγκεκριμένους τύπους εκδηλώσεων αλλά και να ανατρέξετε στις εκδηλώσεις προηγούμενων ετών.
Προβολή:
Έτος:
Κύκλος διαδικτυακών παρουσιάσεων στο πλαίσιο της δράσης «Το Επιγραφικό Μουσείο και η γειτονιά μας», με κεντρικό θέμα τα Εξάρχεια. Κάθε δεκαπέντε ημέρες, Δευτέρα 7:00 μ.μ., αναπτύσσεται ένα θέμα που αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή. Η δράση σύντομα πρόκειται να αναπτυχθεί με τη σύμπραξη φορέων που εδρεύουν στην περιοχή. Με τη συνδρομή του Αρχείου της ΕΡΤ και του Αρχείου ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ παρουσιάζεται αρχειακό υλικό. Το Επιγραφικό Μουσείο συστήνεται στο κοινό με ένα έκθεμα ή ένα στιγμιότυπο από την ιστορία του, καθιστώντας τη συλλογή του ως συλλογή όλων μας. Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ώρα 7:00 μ.μ. Θέμα: Αστικό τοπίο και όροι συμμετοχής. Η περίπτωση των Εξαρχείων. Ομιλητής: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα και τον ομιλητή, θα βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης (blog) epigrafikomouseiodrasi.blogspot.com Παρατηρήσεις, απόψεις ή ερωτήσεις που θα αποσταλούν στη διεύθυνση epigrafikomouseiodrasi@gmail.com θα απαντηθούν από τον ομιλητή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Για να λάβετε τον σύνδεσμο παρακολούθησης της παρουσίασης, παρακαλούμε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στην ακόλουθη φόρμα https://forms.gle/MRVR3Rt1xtoJGPQQ7
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι Πρυτανικές Αρχές της ΑΣΚΤ σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:00, την διάλεξη του σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή, με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 στον Ελληνικό Κινηματογράφο». Σύνδεσμος ζωντανής μετάδοσης: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3aba1059da45554abc8d031c01e8d6c121%40thread.tacv2/1616493158663?context=%7b%22Tid%22%3a%22faab4f7a-99c8-4a31-b791-50812fa15afc%22%2c%22Oid%22%3a%22b87ce8eb-e3fd-4a74-9c02-1dec8c9e45b6%22%7d Ο σκηνοθέτης Ζαχαρίας Μαυροειδής παρουσιάζει μια αναδρομή στις αναπαραστάσεις της επανάστασης του 1821 στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Μέσα από αποσπάσματα ταινιών που διατρέχουν τέσσερις δεκαετίες θα αναζητηθούν οι μετατοπίσεις στις θεματικές και τα ιδεολογικά αφηγήματα γύρω από την Επανάσταση του ’21 με φόντο την ιστορία της Ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Σύντομο βιογραφικό Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ., θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης και κινηματογράφο στην Αθήνα και στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στα Berlinale και Sarajevo Talent Campus. To 2014 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Εφτά ψυχές στο στόμα». Εδώ και πέντε χρόνια παραδίδει σεμινάρια συγγραφής σεναρίου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει την μεγάλου μήκους κωμωδία «Ο ξεναγός» (2011) και το ντοκιμαντέρ «Στο σώμα της» (2018). Η δεύτερη μεγάλου μήκους μυθοπλασία του «Απόστρατος» (2019) έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Νεότητας της επιτροπής φοιτητών του Α.Π.Θ. ενώ βραβεύτηκε και με το Βραβείο ΙΡΙΣ Καλύτερου Σεναρίου.
Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου, εγκαινιάζοντας τον Κύκλο Διαλέξεων για την Ιστορία της Τέχνης του Βιβλίου, σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη του κ. Δημήτρη Παυλόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η εικονογράφηση εντύπων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα: Σχέσεις τυπογραφίας και χαρακτικής» την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18.00. H συμμετοχή είναι δωρεάν. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom: https://ionio-gr.zoom.us/j/95120216109?pwd=SDJIa2VJUTlUNlVTcWh5S3d5WkdTQT09 Meeting ID: 951 2021 6109 Passcode: 318695
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται μια νέα σειρά διαλέξεων με θέμα «Οι λειτουργίες του κήπου» από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης Φαίη Ζήκα. O κήπος είναι μια προσπάθεια σύνδεσης του ανθρώπου με την φύση, με πολλαπλές λειτουργίες: αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, φιλοσοφικό στοχασμό, καλλιέργεια και προγραμματισμό, ψυχαγωγία και αισθητική... Πέμπτη 22/10 Ο κήπος ως ιδιωτικός και δημόσιος χώρος - Τετάρτη 25/11 Ο κήπος ως τέχνη, Ώρα: 19.00.
H διεθνής έκθεση Platforms Project για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, έχει ως αντικείμενο την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα και την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης. Το Platforms Project δημιουργεί μια νέα άποψη στη θέαση της τέχνης, μέσω του διαδικτυακού art fair, του Platforms Project Net. Το Platforms Project Net θα δώσει την ευκαιρία στο ευρύ φιλότεχνο κοινό, να έρθει σε επαφή με τα έργα και τους καλλιτέχνες των ομάδων, μέσα από μια ψηφιακή έκθεση. Ο θεατής θα μπορεί να ζήσει μια νέα εμπειρία μπαίνοντας στη σελίδα του Platforms Project για 15 μέρες, από τις 14 Μαΐου έως 31 Μαΐου 2020. Μέσω μιας ψηφιακής κάτοψης του εκθεσιακού χώρου “Νίκος Κεσσανλής” της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τις πλατφόρμες τοποθετημένες στα ψηφιακά τους περίπτερα, ο θεατής θα μπορεί πατώντας κλικ πάνω στο αριθμό και το όνομα της πλατφόρμας ,να δει έργα που θα εκθέτει κάθε καλλιτέχνης της ομάδας ( video-art, ζωγραφική, φωτογραφία, installations κτλ).
Βασικοί εισηγητές: Στάθης Βαλούκος, συγγραφέας του βιβλίου: Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος, Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας του βιβλίου: Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν με μαρτυρίες και αρκετοί δημιουργοί του ΝΕΚ, όπως οι: Γιώργος Σταμπουλόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Λάκης Παπαστάθης, Θόδωρος Μαραγκός, Δημήτρης Σταύρακας, Σταύρος Κωνστανταράκος. Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ, Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 12.00 μ.μ..
Το πρόγραμμα Erasmus+ @postasis: Virtual Artistic Laboratory, που συντονίζει η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, πραγματοποιεί την τελευταία Πολλαπλασιαστική Εκδήλωσή του στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου 2020, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στους χώρους του εργαστηρίου Πολυμέσων-Υπερμέσων και στη Νέα Βιβλιοθήκη Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στον Παντελή Ξαγοράρη.
Ομιλητές: Νίκος Δασκαλοθανάσης (ΑΣΚΤ), Τύμπας Αριστοτέλης (ΕΚΠΑ), Γιάννης Παπαθεοδώρου (Πανεπιστήμιο Πατρών), συντονίστρια: Φαίη Ζήκα (ΑΣΚΤ). Το βιβλίο του επ. καθηγητή της ΑΣΚΤ Κ. Ιωαννίδη είναι ασχολείται με τα κείμενα που γράφτηκαν για τη φωτογραφία στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ό αιώνα. Εξετάζει πώς αντιμετωπίζουν τις φωτογραφικές εικόνες ως αντικείμενα που μέσω της μορφής τους παραπέμπουν σε κάτι πολύ πέρα από αυτά: σε αξίες, νοήματα και συναισθήματα που θα έπρεπε να αφορούν όλους τους ανθρώπους. Εξετάζει ακόμη τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, η οποία δεν πιστεύει ότι αξίες, νοήματα και συναισθήματα μπορούν να εγγραφούν στην επιφάνεια μιας φωτογραφίας, καθώς αυτή απλώς και μόνο αποτυπώνει πιστά ό,τι βλέπει ένα μηχανικό μάτι. Θέμα του βιβλίου είναι με λίγα λόγια οι πρώτες εμπεριστατωμένες συζητήσεις που διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα για τη φωτογραφία ως τέχνη, συζητήσεις συνήθως απρόσμενα επίκαιρες. Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης, Παρασκευή 20-12-2019, ώρα 19:00.
Η ημερίδα για την Καλλιτεχνική Έρευνα διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Η καλλιτεχνική έρευνα στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1990 έως τα χρόνια της κρίσης", της ανθρωπολόγου και εικαστικού Ελπίδας Ρίκου και της ιστορικού τέχνης και υποψήφιας διδάκτορος ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου Κατερίνας Κωνσταντίνου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες για το 2019. Ιστορικοί τέχνης, ανθρωπολόγοι, θεωρητικοί, επιμελητές και καλλιτέχνες συζητούν για την καλλιτεχνική έρευνα στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά της, τις τάσεις της, τη θέση της στις εκθέσεις και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, αλλά και τις μετατοπίσεις των ερευνητικών πρακτικών προς νέες μορφές έρευνας. Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, 10:30 -20:30, Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256.
Η ARTWORKS διοργανώνει την Τετάρτη 04/12 και ώρα 13:00-15:30 στο Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εργαστήριο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών (προστασία, χρήση και εκμετάλλευση των δικαιωμάτων). Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από τη Μαρίνα Μαρκέλλου.  Η Μαρίνα Μαρκέλλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής, Postdoc Research Associate στον Δημόκριτο, καθώς και εντεταλμένη διδασκαλίας στο Τμήμα Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  Όσοι/ες φοιτητές/τριες ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, παρακαλούνται να προσέλθουν στο Αμφιθέατρο τη μέρα και ώρα που υποδεικνύονται. Τετάρτη 4/12, 13:00-15:30 @Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256
Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 13/03/2024
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 22/12/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 05/12/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών