http://www.library.asfa.gr//askt/site/News/t_docpage?doc=/Documents/ta-nea-tis-bibliothkis/ekdilseis/
ar3c7eia-kallite3c7nn&sub_nav=navNewsEvents
Αρχεία καλλιτεχνών: Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους
16/05/2019
Το Εργαστήριο Διεπιστημονικών Ερευνών στη Συντήρηση – Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, Βιβλιακού & Αρχειακού Υλικού ΑRTICON της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρχείων, διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα : «Αρχεία καλλιτεχνών – Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους». Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών "Λεωνίδας Ζέρβας" Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθούν ερωτήματα και ζητήματα που απασχολούν σήμερα όσους εμπλέκονται είτε στη δημιουργία, είτε στη διατήρηση και προστασία του αρχείου ενός καλλιτέχνη, να διερευνηθούν πιθανές λύσεις και προοπτικές, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος σε ένα σύγχρονο επιστημονικό πλαίσιο για την προσέγγιση και διαχείριση του πολύτιμου και μοναδικού αυτού υλικού.

Στην ημερίδα προβλέπεται να συμμετέχουν διακεκριμένοι φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ., το Μουσείο Μπενάκη-Εργαστήριο Γιάννη Παππά και το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, με ομιλητές οι οποίοι θα παρουσιάσουν την εμπειρία των φορέων τους και θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με : ‒ την αξία των αρχείων καλλιτεχνών για την έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. ‒ την νομική υπόσταση των αρχείων και δικαιώματα. ‒ τη διαχείριση φωτογραφικών αρχείων και αρχείων καλλιτεχνών. ‒ τα ψηφιακά αποθετήρια αρχειακού υλικού - αρμόδιοι φορείς ‒ την τεκμηρίωση, τη διάγνωση, τη συντήρηση και την προστασία των αρχείων.