http://www.library.asfa.gr//askt/site/News/t_docpage?doc=/Documents/ta-nea-tis-bibliothkis/culturenews/
arfaras-2019&sub_nav=navNewsExternal
Προσωπικές Μυθοπλασίες: έκθεση
10/12/2019
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.30, την ατομική έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά με τίτλο Προσωπικές Μυθοπλασίες. Η έκθεση αποτελεί μια πολυμεσική εικαστική πρόταση, που δημιουργείται από την συνύπαρξη ζωγραφικών, γλυπτικών και κινηματογραφικών έργων, καταλαμβάνοντας όλους τους χώρους της γκαλερί. Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης αποτελούν μια σειρά από πειραματικές μικτές τεχνικές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 19.30 Διάρκεια: 12 Δεκεμβρίου 2019 - 18 Ιανουαρίου 2020.

Ο γνωστός ιστορικός τέχνης και δημιουργός εκθέσεων Γιάννης Μπόλης γράφει σχετικά: «Ο Μιχάλης Αρφαράς απομονώνει στα έργα του εκείνα τα στοιχεία που ολοκληρώνουν και διατηρούν ατόφια την προσωπική του κοσμοθεωρία, ενώ παράλληλα οδηγούν στην ισορροπημένη σύνθεση μορφής και περιεχομένου. Η δημιουργία του προτάσσει ένα είδος εικονογραφίας του οντολογικού ζητήματος, θέτει ένα εικαστικό ερώτημα περί ανθρώπινης φύσεως με πολλαπλές αναφορές και εννοιολογικά στοιχεία. Οι εικόνες του αντανακλούν μορφές από μια προσωπική μυθολογία.

Ο Μιχάλης Αρφαράς «διηγείται» ιστορίες που διακρίνονται για τον εσωτερικό τους ειρμό, ιστορίες μοναδικές, σύγχρονες και πρωτότυπες, πολυδιάστατες ως προς την ανάγνωση και τη θέασή τους.» Οι τρισδιάστατες φιγούρες στην έκθεση χαρακτηρίζονται από προφανείς αναφορές στους αρχαίους μύθους του Ίκαρου, του Άρη και της Αφροδίτης, που έχουν όμως εξελιχθεί σε γκροτέσκες μάσκες σύγχρονων βιωμάτων και μη ανατρέψιμων πλέον καταστάσεων. Τα δύο κινηματογραφικά έργα τέλος, που προβάλλονται στην έκθεση, προέρχονται από δύο διαφορετικές δημιουργικές περιόδους του καλλιτέχνη. Το μεν CITY LIFE GRAFITIS έγινε την δεκαετία το 80, ενώ ο ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΟΣ αποτελεί έργο του 21ου αιώνα. Τα κινηματογραφικά έργα είναι πειραματικά μοντάζ μίας πλειάδας τεχνικών και αισθητικών εκφράσεων της animation. Σε αυτά ξετυλίγεται ένας χείμαρρος εικόνων και ήχων, συμπυκνωμένες εικόνες της αγωνίας των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.