Γρήγορη πρόσβαση
Απορία τέχνες και σκέψεις κατεργάζεται: φιλοσοφικές έρευνες στη σύγχρονη τέχνη: παρουσίαση βιβλίου
14/11/2018
Οι Εκδόσεις Άγρα και το Βιβλιοπωλείο Πλειάδες σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της αναπληρώτριας καθηγήτριας της ΑΣΚΤ Φαίης Ζήκα "Απορία τέχνες και σκέψεις κατεργάζεται: φιλοσοφικές έρευνες στη σύγχρονη τέχνη" την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, ώρα 8.00 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Πλειάδες. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αλεξάνδρα Μουρίκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια αισθητικής θεωρίας και αγωγής, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας και μεταφράστρια, Νίκος Δασκαλοθανάσης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης ΑΣΚΤ, Γιάννης Κονταράτος, ζωγράφος, επίκουρος καθηγητής ΑΣΚΤ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Εάν τη στιγμή που ο/η φιλόσοφος αναρωτιέται «Τί είναι τέχνη;», η τέχνη έχει ήδη μετακινηθεί ώστε να διαφύγει από τον πιθανό ορισμό, αυτός δεν είναι λόγος να σωπαίνει η φιλοσοφία αλλά, αντίθετα, λόγος διαμόρφωσης ενός πεδίου αμφίδρομης αναζήτησης και διάδρασης, ενός συνεχούς διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών και θεωρητικών, ενός ανοιχτού δημιουργικού χώρου και για τις δυο πλευρές. [...] Το σημείο εκκίνησης είναι ο συσχετισμός μιας καλλιτεχνικής έκφανσης με ένα κεντρικό πρόβλημα της φιλοσοφίας εν γένει, όπως το ζήτημα της ταυτότητας και της ετερότητας, η διάκριση των αισθήσεων και η δυνατότητα υπέρβασης των μεταξύ τους ορίων, η αντιπαράθεση φύσης και τέχνης. Τα προβλήματα μπορεί να είναι κλασικά ή σύγχρονα, η αντιμετώπισή τους περισσότερο ή λιγότερο ιστορική, τα καλλιτεχνικά παραδείγματα μπορεί να εκτείνονται στο χρόνο – όμως πάντα αφορούν ή καταλήγουν σε εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης. Ο ίδιος ο όρος «σύγχρονη τέχνη» έχει ασαφή όρια, κυρίως όσον αφορά την επέκτασή του προς το παρελθόν. Δεν επιχειρώ να απαντήσω ευθέως σε αυτό το ζήτημα· αντ’αυτού, στηρίζομαι σε συγκεκριμένα παραδείγματα και συνδιαλέγομαι με έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, των οποίων οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να είναι ενεργοί, μορφές τέχνης που τελούν υπό διαμόρφωση και εμπλέκονται σε σύγχρονες φιλοσοφικές συζητήσεις.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΛΕΙΑΔΕΣ: Σπύρου Μερκούρη 62 (Μετρό Ευαγγελισμός), Παγκράτι, τηλ. 210 72 49 604, e-mail: pleiadesbookstore@gmail.com

Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 15/04/2019
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 18/03/2019
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 05/03/2019
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών