Γρήγορη πρόσβαση
Μάνθος Σαντοριναίος: Χαμένες μνήμες
01/09/2017
Στo πλαίσιο της έκθεσης «Η Εποχή του Διαστήματος» που έχει επιμεληθεί ο Θανάσης Μουτσόπουλος στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΡΟΜΑΝΤΖΟ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου στις 19:00 εκδήλωση, με αφορμή το έργο του Μάνθου Σαντοριναίου «Χαμένες Μνήμες». Στην εκδήλωση αυτή ο Μάνθος Σαντοριναίος προσκαλεί τον Αστροφυσικό και Επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, για ένα διάλογο με αφορμή τα βήματα τόσο στη Γη όσο και στη Σελήνη ως πηγή στοχασμού και αισιοδοξίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το εξής:

Εισαγωγή της υπεύθυνης του μέρους της έκθεσης για τη Βίντεο Τέχνη δρ. Νεφέλη Δημητριάδη.

Ομιλία του Μάνθου Σαντοριναίου για την καταγραφή της περιπλάνησης στη γη όπως παρουσιάζεται στο έργο του «Χαμένες Μνήμες».

Ομιλία του Διονύση Σιμόπουλου για το γεγονός του πρώτου βήματος του ανθρώπου στη Σελήνη.

Σχολιασμός του Κωνσταντίνου Βασιλείου (Επιμελητή του καταλόγου της έκθεσης) και συντονισμός της συζήτησης που θα επακολουθήσει. Τ

ο έργο «Χαμένες Μνήμες» που παρουσιάζει ο Μάνθος Σαντοριναίος αναφέρεται στο υπόστρωμα της γης ως μιας από τις πιο σημαντικές μνήμες στη γη, αλλά και ως μία διαδρομή αναζήτησης κάποιων μεγάλων ή και απλών ιδεών του ανθρώπου. Ο καλλιτέχνης σε μια περίοδο προσωπικής αμφισβήτησης και αναστοχασμού καταγράφει τα πόδια του που διασχίζουν κάθε διαφορετική επιφάνεια, φύσης και πόλης, βουνού και θάλασσας, κάθε ώρα της ημέρας και κάθε εποχή του χρόνου.

Η δημιουργία του έργου κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το έργο αυτό στην έκθεση στο Ρομάντζο προβάλλεται στο πάτωμα, απέναντι από μία σκηνή βίντεο που παρουσιάζει τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη.

Ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος μιλάει για τα αντίστοιχα βήματα στο διάστημα: «Επί τρία δισεκατομμύρια χρόνια η Σελήνη συνέχισε να γυρνά γύρω από τη Γη χωρίς να αλλάζει σχεδόν τίποτα… Η Σελήνη χωρίς αέρα, χωρίς νερό, χωρίς ζωή περίμενε τον Απόλλωνα. Οι υπέροχες εκείνες ημέρες έχουν περάσει προ πολλού. Η NASA είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα Απόλλων, ενώ η Αμερική είχε εμπλακεί σ' έναν πολυδάπανο και πολύνεκρο πόλεμο στο Βιετνάμ. Το τελευταίο διαστημόπλοιο Απόλλων προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό το Δεκέμβριο του 1972 και έκτοτε η Σελήνη παραμένει χωρίς ανθρώπινους επισκέπτες. Ο άνθρωπος έφυγε. Όχι όμως για πάντα. Γιατί αν υπάρχει ακόμα κάποιο μέλλον για τον πολιτισμό μας, τότε το μέλλον αυτό βρίσκεται εκεί πάνω. Γιατί η Σελήνη και η Ανθρωπότητα έχουν ένα κοινό μέλλον. Σε 100, σε 1.000, σε ένα εκατομμύριο χρόνια από σήμερα, οι απόγονοί μας θα έλθουν να σταθούν ευλαβικά στη σκοτεινή κοιλάδα που λέγεται «Θάλασσα της Ηρεμίας», θα κοιτάξουν σιωπηρά τα περίεργα αρχαία επιστημονικά όργανα και, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα ανθρώπινα χνάρια που θα έχουν μείνει αναλλοίωτα ακόμη και μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια. Και θα ξέρουν ότι όλα άρχισαν εδώ. Ότι εδώ ξαναγεννήθηκε η ανθρωπότητα και ότι το σημείο αυτό είναι πραγματικά ένα κοσμικό μνημείο αφιερωμένο στους ανθρώπους της Γης. Γιατί εδώ, στα όρια του ουράνιου ωκεανού, ο άνθρωπος έκανε το πρώτο μοιραίο του βήμα προς τα άστρα και ανακάλυψε ότι ήταν πράγματι ένας πολίτης του Σύμπαντος…»

[Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από τον Οδηγό της Παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο “Από τη Γη στη Σελήνη” (δημιουργία του Διονύση Σιμόπουλου και Αλέξη Δεληβοριά, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα 2007) Πολιτιστικό Κέντρο ΡΟΜΑΝΤΖΟ, Αναξαγόρα 3-5, στη πλατεία Ομονοίας

Όσοι ενδιαφέρεστε να έρθετε μελετημένοι μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό της παράστασης “Από τη Γη στη Σελήνη”.

Βρίσκεται με τη μορφή pdf στη παρακάτω διεύθυνση http://www.eugenfound.edu.gr/appdata/documents/books_pdf/e_s00013.pdf

Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 17/01/2019
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 17/01/2019
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών