Γρήγορη πρόσβαση
Αφροδίτη Λίτη: γλαύκες και αθηναϊκή δημοκρατία
07/06/2018
Ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γ. Κακαβάς και η Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια της έκθεσης "Αφροδίτη Λίτη: γλαύκες και αθηναϊκή δημοκρατία. Από την αρχαία νομισματική στη σύγχρονη γλυπτική" που θα πραγματοποιηθούν στο Νομισματικό Μουσείο την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:30. Διάρκεια έκθεσης: 07/06/2018 - 06/09/2018.

Η έκθεση εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις του Νομισματικού Μουσείου που ως στόχο έχουν τόσο το διαπολιτιστικό διάλογο, όσο και την προβολή στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή καταγράφεται σε αρχαία τέχνεργα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, που το κατέστησαν ένα σταθερό και καίριο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, το Νομισματικό Μουσείο συνεχίζει τον ενδιαφέροντα διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη, τον οποίον άρχισε το 2012 με την έκθεση «Κοιτάσματα Πολιτισμού. Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική» με την χαράκτρια, και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Βίκυ Τσαλαματά, και συνέχισε το 2014 με την έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες Χαράξεις - Σύγχρονες Προσεγγίσεις» με τον εικαστικό Τάκη Στεφάνου. Επιλέγοντας ένα θέμα μη αμιγώς νομισματικό, αλλά τόσο επίκαιρο και πρωτοποριακό, το Μουσείο ανασύρει από τις πλούσιες συλλογές του μοναδικά αριστουργήματα μικροτεχνίας, τα οποία συνδιαλέγονται με τη σύγχρονη γλυπτική μέσα από μία λιτή και εμπνευσμένη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση. Πρόκειται για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των γλυπτών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού. Εκτίθενται δεκαεπτά δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από νομίσματα, πλαισιωμένες από αργυρά και χαλκά νομίσματα και θησαυρικά σύνολα. Η μορφή της γλαύκας, του ιερού συμβόλου της θεάς της σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών και τα φύλλα της ελιάς, του δέντρου που οι Αθηναίοι προτίμησαν έναντι του αλόγου του Ποσειδώνα για σύμβολο της πόλης τους, όπως αποδίδονται στις δημιουργίες της εικαστικού, θαρρείς και προέρχονται από νομίσματα της κραταιής Αθήνας των αρχαϊκών και κλασσικών χρονών.

Ιχνηλατώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτά τα «πολιτισμικά κοιτάσματα», η καλλιτέχνης Αφροδίτη Λίτη εμπνέεται από αυτά, σπάει τις φόρμες του παρελθόντος, που χωρίς να τις διαλύει, τις γονιμοποιεί, δημιουργώντας με σύγχρονες τεχνικές πρωτότυπα γλυπτά έργα τέχνης. Με την τρίμηνη διάρκειά της η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητας και απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο κοινό στην εξωστρέφεια του Μουσείου.

Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 13/03/2024
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 22/12/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 18/12/2023
Λήξη: 31/12/2023
Είδος εγγράφου: Εκδηλώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών