Γρήγορη πρόσβαση
Συλλογές
Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ως ειδική εκπαιδευτική και ερευνητική βιβλιοθήκη τέχνης, διαμορφώνει την πολιτική ανάπτυξης των συλλογών της με βάση τους εκπαιδευτικούς και τους ερευνητικούς στόχους της ΑΣΚΤ. Επίσης δημιουργεί και προσφέρει ένα πληροφοριακό περιβάλλον με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεων και των αναζητήσεων, όχι μόνο της εκπαιδευτικής, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας. Επιπλέον, λόγω της μακρόχρονης και αποκλειστικής μέχρι το 1984 συμβολής της ΑΣΚΤ στην ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση, η Βιβλιοθήκη έχει αναλάβει, όπως οφείλει, υπεύθυνο και κεντρικό ρόλο στην τεκμηρίωση θεμάτων νεοελληνικής τέχνης. Η πρόσβαση στις συλλογές είναι ανοιχτή για το κοινό, με εξαίρεση: την ειδική συλλογή και τη συλλογή του ιστορικού αρχείου της ΑΣΚΤ. Για την τελευταία, απαιτείται γραπτή αίτηση, ενώ πρόσβαση στην ειδική συλλογή παρέχεται μέσω του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης διακρίνονται σε:

΄Εντυπο Υλικό:

 1. Βιβλία
 2. Περιοδικά
 3. Κατάλογοι εκθέσεων
 4. Εφήμερα
 5. Χαρακτικά και αντίγραφα έργων τέχνης
 6. Ιστορικό Διοικητικό αρχείο της ΑΣΚΤ

Οπτικοακουστικό Υλικό:

 1. Βιντεοκασέτες
 2. CD-ROMs
 3. DVD
 4. Διαφάνειες
 5. Μουσικά CD

Ηλεκτρονικές Πηγές

 1. Βάσεις δεδομένων: α) βιβλιογραφικές, β) πλήρους κειμένου, γ) εικόνων
 2. Ηλεκτρονικά βιβλία
 3. Ηλεκτρονικά περιοδικά
 4. Ψηφιακή βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ

Το υλικό της βιβλιοθήκης καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Εξαντλητικά αναπτύσσονται οι τομείς των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας και θεωρίας της τέχνης.

Σημαντική είναι η Ειδική Συλλογή της βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει σπάνιο και πολύτιμο πληροφοριακό υλικό όπως:

 1. Περιοδικά τέχνης του 19ου αιώνα
 2. Tο περιοδικό «Cahiers d'art»του Christian Zervos
 3. Tο δωδεκάτομο έργο με αρχαιολογικές αποτυπώσεις από την Αίγυπτο και την Αιθιοπία : «Denkmäler aus Aegypten und Aethiopien: / herausgegeben und erläutert von C. R. Lepsius, Berlin, Nicolaische Buchhandlung [1849-56]
 4. Χαρακτικά του μουσείου του Λούβρου
 5. Χαρακτικά του Γ. Κεφαλληνού και των μαθητών του
 6. Βιβλία με πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών
 7. Artists' books κ.α.

Σημαντική είναι η συλλογή του ιστορικού αρχείου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθητολόγια, πρακτικά συνεδριάσεων διοικητικών οργάνων της Σχολής, διοικητικά έγγραφα, και φωτογραφικό υλικό μέχρι το 1975.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης απαρτίζεται από 67.000 τόμους βιβλίων και 419 τίτλους περιοδικών, εκ των οποίων οι 68 είναι τρέχουσες συνδρομές. Η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή στο JSTOR (Art and sciences III), που παρέχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο επιστημονικών περιοδικών που αφορούν στις τέχνες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Επιπλέον παρέχεται πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους ηλεκτρονικού υλικού μέσω του Σύνδεσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών HEAL-Link.

Τελευταία νέα
Ημερομηνία: 14/11/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 17/10/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
Ημερομηνία: 12/10/2023
Είδος εγγράφου: Ανακοινώσεις
 

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33. Tηλ.: 210-4833825. Fax: 210-4834351. E-mail: library@asfa.gr
©2008 Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών