ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ: ΕΠΙΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Βανέσσα Θεοδωροπούλου,Χριστίνα Σγουρομύτη,Myriam Lefkowitz,φοιτητές από ΑΚΣΤ & ANGERS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Σάββατο 12 Μαίου
14:00 - 18:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ), Αποθήκη Β1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Είμαστε όλοι ευάλωτοι

Επινοώντας και ανταλλάσοντας πρακτικές φροντίδας και προσοχής

Ανοιχτό εργαστήριο διάρκειας 2 ημερών

Συντονισμός: Βανέσσα Θεοδωροπούλου, Χριστίνα Σγουρομύτη

Προσκεκλημένη καλλιτέχνης: Myriam Lefkowitz

Με τη συμμετοχή σπουδαστών του σεμιναρίου Ερευνητικής Μεθοδολογίας, με την επίβλεψη της Χριστίνας Σγουρομύτη (ΑΣΚΤ), καθώς και του σεμιναρίου Ways of doing, modes of acting, το οποίο διευθύνει η Βανέσσα Θεοδωροπούλου στη Σχολή Καλών Τεχνών της Angers (Ecole supérieure d’art et design TALM-Angers, Γαλλία).

 

Σάββατο: 17:00-18:00

Κυριακή: 15:00-16:00

 

10 σπουδαστές – 10 άτομα από το κοινό

Ζούμε μαζί, εργαζόμαστε, δημιουργούμε και δρούμε σε έναν κοινωνικό χώρο εξαιρετικά περίπλοκο και διεγερτικό, τόσο από γνωσιακής όσο και από αισθητηριακής πλευράς. Ένα πεδίο που θέτει υπό κρίση τόσο τις υποκειμενικότητες και τις ταυτότητες όσο και την φύση των σχέσεων που δύνανται να αναπτύσσουν. Η ικανότητα μας να διατηρούμε τον έλεγχο,  ας πούμε να είμαστε «κύριοι» της προσοχή μας, έχει μετατραπεί σε πολιτικό διακύβευμα στο πλαίσιο του «καπιταλισμού της προσοχής»  (βλ. Yves Citton) με αποτέλεσμα η κυριότητα της «προσοχής» μας, καθώς και η ελευθερία μας να αποφασίζουμε με ποιους όρους και με ποιους τρόπους θα την απευθύνουμε, να αποτελεί σήμερα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας.

Τι μας «ευαισθητοποιεί» σήμερα στο περιβάλλον μας, και με ποιούς τρόπους;

Πως επιδρά επάνω μας και εμείς πάνω σε αυτό;

Πώς «φροντίζουμε» τους εαυτούς μας, πως ενδιαφερόμαστε για τους άλλους και για τα πράγματα που συναποτελούν τον κόσμο που θέλουμε να συντηρήσουμε;

Χρησιμοποιώντας οπτικό, κειμενικό, ηχητικό και λεκτικό υλικό, η ομάδα των σπουδαστών από την Αθήνα και την Angers της Γαλλίας θα προτείνει στο κοινό, κατά τη διάρκεια ενός διήμερου ανοικτού εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, να μοιραστεί και να ενεργοποιήσει καλλιτεχνικές εμπειρίες σχετικές με ζητήματα όπως η φύση της «προσοχής» (εφιστούμε και απευθύνουμε την προσοχή μας με και διαμέσου των άλλων), η επιθυμία να «υποστηρίξουμε» ή να «διατηρήσουμε» τα στοιχεία εκείνα που συντηρούν την ζωή μας, καθώς και η κεντρική έννοια της ευπάθειας. Ακολουθώντας την σκέψη της Αμερικανίδας θεωρητικού Judith Butler, πρόκειται για μια διερεύνηση της συναίσθησης ότι είμαστε όλοι «θεμελιακά ευάλωτοι», συνδεδεμένοι με τους άλλους και εκτεθειμένοι σ’ αυτούς.

Μια φορά την ημέρα, η ομάδα των σπουδαστών θα προτείνει στο κοινό το έργο-εμπειρία «Walk, Hand, Eyes (a city)» από τη Γαλλίδα εικαστικό Myriam Lefkowitz.

Πρόκειται για έναν σιωπηλό περίπατο μέσα στην πόλη διάρκειας μιας ώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας «οδηγός» θα καθοδηγεί με το άγγιγμα του τον κάθε επισκέπτη-θεατή σε μια βόλτα στην πόλη με κλειστά τα μάτια.

 

 

Συμμετέχοντες:

Συντονισμός: Βανέσσα Θεοδωροπούλου, Χριστίνα Σγουρομύτη

Προσκεκλημένη καλλιτέχνης: Myriam Lefkowitz

Φοιτητές: Beth Gordon, Lila Retif, Cathie Bagoris, Joanna Rouillon-Delecroix, Tiffany Le-devore, Anastasia Simonnin (Angers), Ελίζα Κρικώνη, Κωνσταντίνος Μουχταρίδης, Μαριάννα Στεφανίτση, Αγγελική Τουρκοχωρήτη, Χριστίνα Ζαχαράκη (ΑΣΚΤ)